Επίκουρος (Superior Double)
Ο Επίκουρος (341–270 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος και σοφός που ίδρυσε μια σχολή φιλοσοφίας με μεγάλη επιρροή που τώρα ονομάζεται Επικούρειος.
Γεννήθηκε στο ελληνικό νησί της Σάμου από Αθηναίους γονείς. Επηρεασμένος από τον Δημόκριτο, τον Αριστοτέλη, τον Πύρρο και πιθανώς τους Κυνικούς, στράφηκε ενάντια στον πλατωνισμό της εποχής του και ίδρυσε τη δική του σχολή, γνωστή ως «Ο Κήπος», στην Αθήνα. Ο Επίκουρος και οι οπαδοί του ήταν γνωστοί για την κατανάλωση απλών γευμάτων και τη συζήτηση για ένα ευρύ φάσμα φιλοσοφικών θεμάτων, επέτρεψε ανοιχτά στις γυναίκες να ενταχθούν στο σχολείο ως θέμα πολιτικής.
Ένας εξαιρετικά παραγωγικός συγγραφέας, λέγεται ότι έγραψε αρχικά πάνω από 300 έργα με διάφορα θέματα, αλλά η συντριπτική πλειονότητα αυτών των γραπτών έχει χαθεί.
Μόνο τρεις επιστολές που έγραψε διασώθηκαν – οι Επιστολές προς τον Μενοικέα, τον Πυθοκλή και τον Ηρόδοτο – και οι Κύριες Δόξες, τα οποία αποτελούν την επιτομή του φιλοσοφικού του συστήματος, καθώς και η διαθήκη του. Οι περισσότερες γνώσεις για τις διδασκαλίες του προέρχονται από μεταγενέστερους συγγραφείς, ιδιαίτερα τον Ρωμαίο ποιητή Λουκρήτιο, τον βιογράφο Διογένη Λαέρτιο, τον πολιτικό Κικέρωνα και τους φιλοσόφους Φιλόδημο και Σεξτό Εμπειρικό.
Ηράκλειτος (Superior Double)
Ο Ηράκλειτος της Εφέσου (περ. 535 – περ. 475 π.Χ.) ήταν προσωκρατικός Έλληνας φιλόσοφος και γέννημα θρέμμα της πόλης της Εφέσου, τότε μέρος της Περσικής Αυτοκρατορίας.
Ήταν διακεκριμένης καταγωγής. Λίγα είναι γνωστά για την πρώιμη ζωή και την εκπαίδευσή του, αλλά θεωρούσε τον εαυτό του αυτοδίδακτο και πρωτοπόρο της σοφίας. Από τη μοναχική ζωή που έκανε, και ακόμη περισσότερο από την φαινομενικά μπερδεμένη και δήθεν παράδοξη φύση της φιλοσοφίας του και το άγχος του στην απρόσεκτη ασυνειδησία της ανθρωπότητας, ονομάστηκε «Ο σκοτεινός» και «ο φιλόσοφος που κλαίει».
Θαλής (Superior Double)
Ο Θαλής από τη Μίλητο (περ. 624/623 – περ. 548/545 π.Χ.) ήταν Έλληνας μαθηματικός, αστρονόμος και προσωκρατικός φιλόσοφος από τη Μίλητο της αρχαίας ελληνικής Ιωνίας.
Ήταν ένας από τους Επτά Σοφούς της Ελλάδας. Πολλοί, κυρίως ο Αριστοτέλης, τον θεώρησαν ως τον πρώτο φιλόσοφο της ελληνικής παράδοσης και κατά τα άλλα αναγνωρίζεται ιστορικά ως το πρώτο άτομο στον δυτικό πολιτισμό που είναι γνωστό ότι ψυχαγωγήθηκε και ασχολήθηκε με την επιστημονική φιλοσοφία.
Ο Θαλής αναγνωρίζεται ότι ξεφεύγει από τη χρήση της μυθολογίας για να εξηγήσει τον κόσμο και το σύμπαν και αντ’ αυτού εξηγεί φυσικά αντικείμενα και φαινόμενα με θεωρίες και υποθέσεις, ως πρόδρομος της σύγχρονης επιστήμης. Σχεδόν όλοι οι άλλοι προσωκρατικοί φιλόσοφοι τον ακολούθησαν εξηγώντας τη φύση ως προερχόμενη από την ενότητα των πάντων που βασίζεται στην ύπαρξη μιας μοναδικής τελικής ουσίας, αντί να χρησιμοποιούν μυθολογικές εξηγήσεις. Ο Αριστοτέλης τον θεώρησε ως τον ιδρυτή της Ιωνικής Σχολής και ανέφερε την υπόθεση του Θαλή ότι η αρχή της φύσης και η φύση της ύλης ήταν μια ενιαία υλική ουσία: το νερό.
Πλάτων (Quadraple)
Ο Πλάτωνας ήταν φιλόσοφος, αλλά και μαθηματικός, στην Κλασική Ελλάδα.
Θεωρείται ουσιαστική προσωπικότητα στην ανάπτυξη της φιλοσοφίας, ιδιαίτερα της δυτικής παράδοσης, και ίδρυσε την Ακαδημία στην Αθήνα, το πρώτο ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον δυτικό κόσμο. Μαζί με τον δάσκαλό του Σωκράτη και τον πιο διάσημο μαθητή του, τον Αριστοτέλη, ο Πλάτων έθεσε τα θεμέλια της δυτικής φιλοσοφίας και επιστήμης.
Ο Άλφρεντ Νορθ Γουάιτχεντ σημείωσε κάποτε: «ο πιο ασφαλής γενικός χαρακτηρισμός της ευρωπαϊκής φιλοσοφικής παράδοσης είναι ότι αποτελείται από μια σειρά υποσημειώσεων προς τον Πλάτωνα».
Αριστοτέλης (Quadraple)
Ο Αριστοτέλης ήταν Έλληνας φιλόσοφος και επιστήμονας που γεννήθηκε στη μακεδονική πόλη Στάγειρα της Χαλκιδικής, στη βόρεια περιφέρεια της Κλασικής Ελλάδας. Ο πατέρας του, Νικόμαχος, πέθανε όταν ο Αριστοτέλης ήταν παιδί και στη συνέχεια ο Πρόξενος ο Αταρναίος έγινε κηδεμόνας του. Στα δεκαοχτώ του, εντάχθηκε στην Ακαδημία Πλάτωνος στην Αθήνα και παρέμεινε εκεί μέχρι την ηλικία των τριάντα επτά (περίπου 347 π.Χ.).
Τα γραπτά του καλύπτουν πολλά θέματα –συμπεριλαμβανομένων της φυσικής, της βιολογίας, της ζωολογίας, της μεταφυσικής, της λογικής, της ηθικής, της αισθητικής, της ποίησης, του θεάτρου, της μουσικής, της ρητορικής, της γλωσσολογίας, της πολιτικής και της κυβέρνησης – και αποτελούν το πρώτο ολοκληρωμένο σύστημα δυτικής φιλοσοφίας. Λίγο μετά τον θάνατο του Πλάτωνα, ο Αριστοτέλης εγκατέλειψε την Αθήνα και, κατόπιν αιτήματος του Φιλίππου της Μακεδονίας, δίδαξε τον Μέγα Αλέξανδρο ξεκινώντας από το 343 π.Χ. Σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Britannica, «ο Αριστοτέλης ήταν ο πρώτος γνήσιος επιστήμονας στην ιστορία… κάθε επιστήμονας είναι υπόχρεος».
Αρετή (Normal Double)
Αρετή, με τη βασική της έννοια, σημαίνει “αριστεία κάθε είδους”. Ο όρος μπορεί επίσης να σημαίνει «ηθική αρετή». Στην αρχαιότερη εμφάνισή της στα ελληνικά, αυτή η έννοια της αριστείας συνδέθηκε τελικά με την έννοια της εκπλήρωσης του σκοπού ή της λειτουργίας: η πράξη του να ζει κανείς στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.
Ο όρος από την ομηρική εποχή και μετά δεν είναι συγκεκριμένος για το φύλο. Ο Όμηρος εφαρμόζει τον όρο τόσο των Ελλήνων και Τρωικών ηρώων όσο και μεγάλων γυναικείων μορφών, όπως η Πηνελόπη, η σύζυγος του Έλληνα ήρωα Οδυσσέα. Στα ομηρικά ποιήματα, η Αρετή συνδέεται συχνά με τη γενναιότητα, αλλά πιο συχνά με την αποτελεσματικότητα. Ο άνδρας ή η γυναίκα του Arete είναι ένα άτομο με την υψηλότερη αποτελεσματικότητα. χρησιμοποιούν όλες τις ικανότητές τους –δύναμη, γενναιότητα και εξυπνάδα– για να επιτύχουν πραγματικά αποτελέσματα.
Στον ομηρικό κόσμο, λοιπόν, η Αρετή περιλαμβάνει όλες τις ικανότητες και δυνατότητες που είναι διαθέσιμες στους ανθρώπους. Η έννοια υπονοεί ένα ανθρωποκεντρικό σύμπαν στο οποίο οι ανθρώπινες ενέργειες είναι υψίστης σημασίας. ο κόσμος είναι ένας τόπος συγκρούσεων και δυσκολιών, και η ανθρώπινη αξία και νόημα μετριέται με την ατομική αποτελεσματικότητα στον κόσμο.
Δημόκριτος (Normal Double)
Ο Δημόκριτος ήταν ένας σημαντικός αρχαίος Έλληνας προσωκρατικός φιλόσοφος που θυμόμαστε κυρίως σήμερα για τη διατύπωση μιας ατομικής θεωρίας του σύμπαντος.
Ο Δημόκριτος γεννήθηκε στα Άβδηρα της Θράκης γύρω στο 460 π.Χ. Οι ακριβείς συνεισφορές του είναι δύσκολο να ξεχωρίσουν από αυτές του μέντορά του Λεύκιππου, καθώς συχνά αναφέρονται μαζί σε κείμενα. Οι εικασίες τους για τα άτομα, που ελήφθησαν από τον Λεύκιππο, έχουν μια παροδική και μερική ομοιότητα με την κατανόηση της ατομικής δομής του δέκατου ένατου αιώνα που έχει οδηγήσει ορισμένους να θεωρούν τον Δημόκριτο ως επιστήμονα περισσότερο από άλλους Έλληνες φιλοσόφους. Ωστόσο, οι ιδέες τους στηρίζονταν σε πολύ διαφορετικές βάσεις. Ο Δημόκριτος, που αγνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό στην αρχαία Αθήνα, ήταν, ωστόσο, πολύ γνωστός στον βορειο-γεννητό φιλόσοφο Αριστοτέλη. Λέγεται ότι ο Πλάτων τον αντιπαθούσε τόσο πολύ που ευχήθηκε να καούν όλα τα βιβλία του. Πολλοί θεωρούν τον Δημόκριτο «πατέρα της σύγχρονης επιστήμης».
Πυθαγόρας (Normal Double)
Ο Πυθαγόρας από τη Σάμο ήταν Ίωνας Έλληνας φιλόσοφος, μαθηματικός και έχει πιστωθεί ως ο ιδρυτής του κινήματος που ονομάζεται Πυθαγορισμός. Οι περισσότερες πληροφορίες για τον Πυθαγόρα καταγράφηκαν αιώνες αφότου έζησε, επομένως ελάχιστες αξιόπιστες πληροφορίες είναι γνωστές γι ‘αυτόν.
Γεννήθηκε στο νησί της Σάμου και ταξίδεψε επισκεπτόμενος την Αίγυπτο και την Ελλάδα, ίσως και την Ινδία, και το 520 μ.Χ. επέστρεψε στη Σάμο. Γύρω στο 530 π.Χ., μετακόμισε στον Κρότωνα, στη Μεγάλη Ελλάδα, και εκεί ίδρυσε κάποιο είδος σχολής ή συντεχνίας.
Σωκράτης (Normal Double)
Ο Σωκράτης ήταν ένας κλασικός Έλληνας (Αθηναίος) φιλόσοφος που πιστώνεται ως ένας από τους ιδρυτές της δυτικής φιλοσοφίας. Είναι μια αινιγματική φιγούρα που είναι γνωστός κυρίως μέσα από τις αφηγήσεις κλασικών συγγραφέων, ιδιαίτερα τα γραπτά των μαθητών του Πλάτωνα και Ξενοφώντα και τα θεατρικά έργα του σύγχρονου του Αριστοφάνη. Οι διάλογοι του Πλάτωνα είναι από τις πιο περιεκτικές αφηγήσεις για τον Σωκράτη που επιβίωσαν από την αρχαιότητα, αν και δεν είναι ξεκάθαρος ο βαθμός στον οποίο ο ίδιος ο Σωκράτης είναι «κρυμμένος πίσω από τον «καλύτερο μαθητή» του, τον Πλάτωνα.