Ιστορία της Χαλκιδικής

Οι πρώτοι άποικοι της Χαλκιδικής προέρχονται από την Χάλκη και την Ερέτρια γύρω στον 8ο αιώνα Π.Χ. οι οποίοι και ίδρυσαν πόλεις όπως η Μένδη, η Τορώνη και η Σκιώνη, ενώ ένα δεύτερο κύμα κατοίκων ήλθε από την Άνδρο των 6ο αιώνα Π.Χ.

Η αρχαία πόλη Στάγειρα ήταν και η πόλη στην οποία γεννήθηκε ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος Αριστοτέλης. Κατά την διάρκεια των Πελοποννησιακών πολέμων η Χαλκιδική υπήρξε μια σημαντική εστία πολέμου μεταξύ της Αθήνας και της Σπάρτης. Αργότερα οι νότιες Ελληνικές αποικίες της περιοχής κατακτήθηκαν από τον Φίλιππο ΙΙ και η Χαλκιδική έγινε τμήμα της Μακεδονίας (αρχαίο Ελληνικό βασίλειο). Μετά το τέλος των πολέμων μεταξύ των Μακεδόνων και τον Ρωμαίων η περιοχή περιήλθε στην κατοχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας όπως συνέβη και με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Στους αιώνες που ακολούθησαν η Χαλκιδική έγινε τμήμα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Σε ένα χρυσόβουλο (επίσημο δημόσιο έγγραφο – διάταγμα που έφερε χρυσή σφραγίδα) του Αυτοκράτορα Βασίλειου Ι, χρονολογημένο το 885 μ.Χ., το Άγιον Όρος ανακηρύχθηκε ώς μέρος μοναχών, γεγονός το οποίο απαγόρευε την εγκατάσταση λαϊκών, αγροτών και κτηνοτρόφων στην ευρύτερη περιοχή.

Τα επόμενα χρόνια και με την έμπρακτη υποστήριξη του Νικηφόρου ΙΙ Φωκά, ιδρύθηκε το Μοναστήρι της Μεγίστης Λαύρας.

Το Άγιον Όρος με τα Μοναστήρια του αποτελούν μέχρι και σήμερα μια αυτοδιοικούμενη περιοχή στην Ελλάδα.

Μετά απο μια σύντομη Λατινοκρατία (Βασίλειο της Θεσσαλονίκης), η περιοχή περιήλθε στην κατοχή του Βυζαντίου μέχρι που κατακτήθηκε απο τους Οθωμανούς το 1430. Κατά την Οθωμανική περίοδο η περιοχή της Χαλκιδικής υπήρξε σημαντική για τα ορυχεία χρυσού και αποτέλεσε βασικό οικονομικό παράγοντα για τους ντόπιους και την Οθωμανική Αυτοκρατορία γενικότερα.

Το 1821 ξεκίνησε η Ελληνική Επανάσταση υπέρ της Ανεξαρτησίας των Ελλήνων και η Χαλκιδική επαναστάτησε κάτω απο την αρχηγία του Εμμανουήλ Παππά μέλος της Φιλικής Εταιρίας και με την υποστήριξη του τοπικού πληθυσμού.

Η εξέγερση προχωρούσε αργά. Ακόμα περισσότερο η εξέγερση περιορίζεται στις χερσονήσους τους Αγίου Όρους και της Κασσάνδρας.

Ένας απο τους κύριους στόχους ήταν να συγκρατηθεί η έλευση του Οθωμανικού στρατού απο την Κωνσταντινούπολη μέχρι την σταθεροποίηση της επανάστασης στον νότο (κυρίως στην Πελοπόννησο). Τελικά η εξέγερση κατέληξε σε μια νίκη των Οθωμανών στην Κασσάνδρα. Οι επιζώντες μεταξύ των οποίων και ο Παππάς διασώθηκαν απο τον Ψαριανό στόλο που τους μετέφερε κυρίως στην Σκιάθο, στην Σκόπελο και στην Σκύρο. Οι Οθωμανοί προχώρησαν σε αντίποινα λεηλατώντας και καίγοντας πολλά χωριά.

Τελικά η Χαλκιδική ενσωματώθηκε στην Ελλάδα το 1912 μετά τους Βαλκανικούς Πολέμους.

Τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Χαλκιδικής

Η Χαλκιδική πέρα από τις αμέτρητες επιλογές για καλοκαιρινές διακοπές, διασκέδαση και χαλάρωση, προσφέρει και τη δυνατότητα να γνωρίσει κανείς την ιστορία και τη λαογραφική παράδοση. Μέσα από τα αξιοθέατα και τα αρχαιλογικά της μνημεία, μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την ιστορία του τόπου και να διευρύνετε τις γνώσεις και τα ενδιαφέροντά σας. Πάμε να δούμε μερικά από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της Χαλκιδικής.

Εάν σας ενδιαφέρει η Προϊστορική περίοδος στην Ελλάδα, το Σπήλαιο των Πετραλώνων θα σας εντυπωσιάσει. Εντοπίστηκε το 1959 από τον κάτοικο Πετραλώνων Φίλιππο Χατζαρίδη και έγινε παγκόσμια γνωστό, ένα χρόνο αργότερα, όταν βρέθηκε το κρανίο του Αρχανθρώπου από τον Χρήστο Σαρρηγιαννίδη. Το κρανίο αυτό, θεωρείται ένα από τα πρώτα ευρήματα του ανθρώπου στην Ευρώπη. Στο σπήλαιο, θα βρείτε επίσης αξιοσημείωτα ευρήματα και θα μεταφερθείτε στο κλίμα της εποχής μέσω της γεωλογικής μορφολογίας του εδάφους. Ανάμεσα στα απολιθώματα των εξαφανισμένων ζώων, συγκαταλέγονται λιοντάρια, μεγάλες ποσότητες ορυκτών θηλαστικών, οστά από άλογα, αρκούδες των σπηλαίων, και άλλα. Βρέθηκαν ακόμη, ίχνη φωτιάς που εκτιμάται ότι είναι από τα αρχαιότερα στη γη. Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε και το Ανθρωπολογικό Μουσείο των Πετραλώνων, όπου και εκεί μπορείτε να θαυμάσετε ευρήματα εκείνης της εποχής.

Στο ιστορικό χωριό των Σταγείρων, σε μια καταπληκτική τοποθεσία με καταπράσινο φυσικό τοπίο και υπέροχη θέα, βρίσκεται το Άλσος του Αριστοτέλη. Στην περιοχή Στάγειρα της Χαλκιδικής, που είναι και η γενέτειρα του Αριστοτέλη, δημιουργήθηκε το 2003 το μεγάλο θεματικό πάρκο “Άλσος του Αριστοτέλη” με πρωτότυπα διαδραστικά όργανα. Πρόκειται για πειραματικά όργανα, που λειτουργούν βάσει των φυσικών νόμων, οι οποίοι αναφέρονται στο έργο του Αριστοτέλη “Τα Φυσικά”. Κάποια από αυτά είναι η Πυξίδα, το Τηλεσκόπιο, το Πρίσμα, το Ηλιακό Ρολόι, οι Οπτικοί Δίσκοι και άλλα. Επιπλέον, στο Πάρκο, υπάρχει και καφέ-εστιατόριο, όπου μπορείς να απολαύσεις τον καφέ ή το φαγητό σου, παρέα με την υπέροχη θέα. Έτσι, μπορεί κάποιος να συνδυάσει τη μάθηση, με μία όμορφη απόδραση κοντά στη φύση.

Στα Αρχαία Στάγειρα θα βρείτε ακόμη ένα μνημείο, που δημιουργήθηκε από τους συμπολίτες του Αριστοτέλη, όπου εκεί μετέφεραν και τα οστά του. Παρόλο που ο Αριστοτέλης, δεν έζησε μεγάλο χρονικό διάστημα εκεί, οι μεταγενέστεροί του φρόντισαν να τον τιμήσουν και να αναδείξουν το έργο του. Είναι μια ιστορική περιοχή της Χαλκιδικής..

Ένα από τα πιο γνωστά αρχαιολογικά μουσεία της Χαλκιδικής, είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πολυγύρου. Ανάμεσα στα πολύ σπουδαία ευρήματα, θα βρείτε αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην Όλυνθο, την αρχαία Άκανθο στην Ιερισσό, το ιερό του Άμμωνα Δία στην Καλλιθέα και άλλα σημαντικά αρχαιολογικά σημεία της Χαλκιδικής. Πιο συγκεκριμένα, κάποια αξιοθαύμαστα εκθέματα, είναι ένα άγαλμα Κούρου του 6ου αιώνα που βρέθηκε στο λιμάνι των Παλαιών Σταγείρων, μία σαρκοφάγος της ίδιας χρονολογικής περιόδου, που βρέθηκε στην αρχαία Άκανθο, δυο αγάλματα τα οποία βρέθηκαν στο Στρατώνι, καθώς και διακοσμητικά αντικείμενα και κειμήλια απο την Ποτίδαια και τα Πυργαδίκια.

Το Ιστορικό και Λαογραφικό μουσείο της Αρναίας βρίσκεται στην κεντρική πλατεία της Αρναίας. Η ανάγκη να ιδρυθεί αυτό, ήταν για να διασωθεί αλλά και να διαδοθεί ο πολιτιστικός πλούτος της περιοχής. Οι κάτοικοι της περιοχής είναι οι μοναδικοί δωρητές των εκθεμάτων του μουσείου και δώρισαν πολύτιμα και σπάνια αντικείμενα, όπως εργαλεία, οικογενειακά κειμήλια και άλλα. Γενικά, η Αρναία αποτελεί πόλο έλξης των τουριστών, καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε προνομιακή τοποθεσία και πολλοί είναι αυτοί που την επιλέγουν για να κάνουν αγροτουρισμό.

 Αρχαία Μένδη

Η Αρχαία Μένδη βρίσκεται στην Χερσόνησο της Κασσάνδρας. Αναφέρεται απο τον Θουκυδίδη, ως η αποικία της Ερέτριας, η οποία ιδρύθηκε στην Παλλήνη. Με τις εξαγωγές του “Μενδαίου Οίνου” επιτεύχθηκε μεγάλη οικονομική άνθηση στην περιοχή. Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Μένδης, βρίσκεται στην πλαγιά ενός λόφου ο οποίος καταλήγει προς την θάλασσα. Στο νεκροταφείο, που βρέθηκε στην παραλία του ξενοδοχείου Μένδη, ανακαλύφθηκαν 241 συνολικά τάφοι και τα αγγεία που βρέθηκαν, αποτελούν χαρακτηριστικά δείγματα του κεραμεικού ρυθμού της Χαλκιδικής.

 Η Αρχαία πόλη της Ολύνθου, χτίστηκε σε δύο λόφους. Στον τόπο της ανασκαφής, έχουν βρεθεί αρχαίοι τάφοι, αρχαία νομίσματα, και ψηφιδωτά που χρονολογούνται σε διάφορες εποχές της ελληνικής ιστορίας. Η Αρχαία πόλη της Ολύνθου, ήταν το σημαντικότερο πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό κέντρο της Χαλκιδικής και σίγουρα αξίζει να την επισκεφθείτε. Στην περιοχή, θα βρείτε και το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολύνθου, όπου εκεί θα βρείτε οπτικοακουστικό υλικό και θα ταξιδέψετε πίσω στον χρόνο, για να μάθετε την ιστορία του τόπου.

Φυσικά δε θα πρέπει να παραλείψουμε τον πιο σημαντικό θρησκευτικό προορισμό της Χαλκιδικής, το Άγιον Όρος. Είναι ένα αυτοδιοίκητο τμήμα του Ελληνικού κράτους και εκεί βρίσκονται συγκεντρωμένα 20 μοναστήρια σε πανέμορφες τοποθεσίες. 20 επιβλητικές μονές και το όρος Άθως, σίγουρα θα σας μαγέψουν με την ομορφιά τους. Αν και η επίσκεψη επιτρέπεται μονο στους άνδρες, το λεγόμενο “ΑΒΑΤΟ”, παρόλα αυτά και ο γυναίκες μπορούν να απολαύσουν το πανέμορφο φυσικό τοπίο, κάνοντας το γύρο του Αγίου Όρους με κάποια ημερήσια κρουαζιέρα. H χερσόνησος του Άθω μάλιστα, έχει ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς απο την UNESCO.

                                                                                                                                                                                                                                                              Πηγή: halkidikitravel.com